公平咩農莊

公平咩農莊

故事發生喺農莊,一隻羊咩咩出世,因為不停「咩-啊~咩」地叫,聽覺不靈嘅「母咩」把她取名為「Fair咩」,殊不知這名字有重大意義!Fair咩聰明美麗,一直以為自己係羊咩中嘅「My Fair Lady」,有一位開卡車嘅男朋友「搏咩」。

Fair咩替「好好瞓咩農莊」Apps打工,佢唔係冇試過,佢試過安份守己,日搏夜搏,賺得果一萬幾千。但係當經濟大好之時,「好好瞓咩農莊」被收購,工作反而被外判,被自僱,公司賺緊錢仲要「被共渡時艱」!

Fair咩突然醒覺唔能夠再做羊牯,唔係就會變成香煎羊架,佢要爆喇!究竟Fair咩可以點反抗?佢又成唔成功呢?.

第一集「好好瞓咩農莊」

究竟,「公平咩」對抗不公平的故事怎樣開始?她的農莊工作與人類又有甚麼關係?誠邀大家,今天起走進《公平咩農莊》插畫廣播劇,透過六集《動物農莊》寓言式的故事,看看你能否體會,現實世界裡「不公平」情況的各種隱喻。

第二集「地球人把這種事情叫做──制度」

上回說到,Fair咩「被共渡時艱」,被迫長期無償加班,面對好狗主管無理逼迫,今回她又會面對甚麼制度的挑戰? 今集出場的,還有 Fair咩 的穩定男友 搏咩,都係來自農莊的你,啲friends。

第三集「公平力覺醒」

上回說到,「Fair咩」 及同事在農莊內備受壓迫,好狗主管繼續咄咄逼人,壓榨前線員工。究竟,Fair咩 怎樣在這種環境下,勇敢站出來變身「公平咩」?原來就是有一種精神叫「公平力」!

第四集「問題喺個制度」

「Fair咩」上回發現自己原來是「公平咩」,負起一個新身分。面對外資集團收購農莊,勞動的羊咩們被進一步壓榨。「公平咩」有辦法找出問題的根源嗎?問題喺邊度?問題喺個制度!

第五集「供應鏈上的勞工是零」

上回說到,「Fair咩」懷有「搏咩」的孩子,希望能夠轉到文職。豈料,換來卻是一個又一個的大大信封,整條生產線的工作要被機械羊取代!公平咩!